вторник, 20 август 2013 г.

Народно читалище "Дръстър-2012" гр. Силистра вече си има лого


“Земята може да се завладее с лира, а не с меч.“  (Орфей)  


От днес Народно читалище "Дръстър-2012" гр. Силистра вече си има лого. То съдържа два елемента - стилизирани слънчев часовник и буква "Д". И двата елемента свързваме с историята и името на град Силистра и с името на нашето читалище.  


Един от символите на Силистра от древността е откритият при археологически разкопки античен слънчев часовник с образа на Орфей. Това е най-забележителния и най-големия по размери каменен слънчев часовник от Римската епоха, открит в България и Долнодунавските земи. Находката е открита през 1968 г. в античния Дуросторум – Силистра и датира от II-III в. сл. Хр.
Под часовниковия диск с висок релеф е представен тракийският бог Орфей с лира в ръка, а около него голяма група животни, затаили дъх от чудните мелодии. Сцената е фланкирана от две колони с коринтски капители, върху които са представени египетските богове Серапис и Изида. В часовника са закодирани три празника. Първият е свързан с пускането на лодката на бога Серапис във водата, с което се отбелязва началото на корабоплаването на по река Дунав. Вторият празник е свързан с бога на морето Нептун, като неговите войници като представители на 11 Клавдиев легион, са сред основателите на Дуросторум. Войниците са носели копия, на върха на които са имали герб с лика на Нептун. Третият празник е свързан с изваждането на лодката на Серапис, с което се слагало край на корабоплаването по река Дунав. Този часовник няма аналог сред слънчевите часовници в Римската империя.  

 ************************
Исторически музей гр. Силистра (сн. Уикипедия)



Римският каменен слънчев часовник е изложен на централно място в археологическата експозиция на Историческия музей в Силистра. Други ценни експонати са римски шлем-маска с изобразени грифони; съкровищница от гробни находки от благородни метали от римската и средновековната епоха; колесница от погребение на знатен римски магистрат от края на III в. - единствена в бившите римски земи; статуя на римлянка, златен пръстен на един от първите християни от края на ІІІ в., колекции златни накити от ІІІ-ІV и ХІІІ-ХІV в., колона с името на хан Омуртаг (управлявал 814-831 г.), печати на български и византийски владетели и висши аристократи, златни накити на княгините (деспотица и деспина) на Дръстър от ХІV в., монетни колекции и съкровища от ІV в.пр.Хр. до ХV в.сл.Хр. Музеят в Силистра разполага и с една от най-богатите в страната сбирки от средновековни кръстове, изработени от различни материали и техники в периода X-XIII век. 
Извън залите на експозицията, градината около самата сграда на музея е оформена като лапидариум с мраморни статуи и каменни плочи, древни саркофази, останки от колони и други архитектурни детайли. 
В различни части на града се намират други обекти на Историческия музей Силистра: 
- Римска гробница със стенописи, датирана от ІV в. н.е. Открита е през 1942 г. Според историци и археолози това е гробницата на знатен римлянин езичник, като за общественото му положение се съди по богатата украса и по изобразената грамота, връчена му от императора.
- Археологическият резерват „Дуросторум–Дръстър–Силистра”. Резерватът се намира в границите на 90% от територията на съвременния град. Могат да бъдат видени останки на римска градска вила от ІІ-ІV в., епископски дворец и базилика от края на ІV-VІ в.
- Турският форт “Абдул Меджиди” (Меджиди табия). Това е единствената напълно съхранена в интериор и екстериор крепост от османската епоха в България. Строена е в навечерието на Кримската война (1853 г. – 1856 г.). Намира се на красив хълм до града.




Няма коментари:

Публикуване на коментар