понеделник, 22 април 2019 г.

ГРАН-ПРИ за Ансамбъл "Добруджа" от всеукраинския "Нов фестивал на изкуствата" '2019

С голямата награда ГРАН-ПРИ за цялостно изпълнение и народна хореография се завърнаха младите танцьори от Ансамбъл "Добруджа" Силистра от третото издание на всеукраинския конкурс-фестивал "Нов фестивал на изкуствата", проведен в град Миргород (Украйна) от 19 до 21 април, 2019. 


Фестивалът се провежда с помощта на Миргородския градски съвет, отдел "Култура", Сдружение "ДГО Спивограй" и Асоциация на деятелите на поп-изкуството на Украйна.


Димитър Джамбазов с ГРАН-ПРИ

от Нов фестивал на изкуствата,

Миргород '2019 
 

Над петдесет участника са взели участие във Фестивала, предимно украински групи, ансамбли, студиа и други. Втората награда ГРАН-ПРИ за естрадна и поп хореография е присъдена на Образцов художествено-хореографски колектив "Искри на шоуто" от гр. Харков (Украйна).

Журито на Фестивала включва изявени културни деятели: 
1) Валерий Шевчук, хореограф и художествен ръководител на Ансамбъл за народни танци „Дзига” гр. Кривой Рог;
2) Кирило Головкин, хореограф и режисьор на шоу програми ("Майдан" Сезон 2,  "Лигата на смеха" и др.) от гр. Кременчук (Украйна);
3) Евгений Минко, режисьор, член на Националния украинския хореографски съюз гр. Днепър  (Украйна);

Миргород е областен град с население от 42.6 хиляди души, един от най-известните курорти в Украйна. Намира на брега на река Хорол. На 6 септември 2011 г. Върховната Рада на Украйна със закон е обявила града за "град-курорт с държавно значение". Историята на този уникален град е свързана с минералната вода, открита през 1912 г. в него, известна още като "кралица на минералните води".

Гордостта на Миргород са още художниците и майсторите на керамика, които извайват оригинални  керамични произведения.
Миргород се свързва и с творчеството на Н.В.Гогол, който често е посещавал града и региона по време на своя житейски път.


Няма коментари:

Публикуване на коментар