сряда, 9 ноември 2016 г.

НЧ "Дръстър-2012" с профил в платформата за публицистика, култура, изкуство и образование ИСКРАТА

НЧ "Дръстър-2012" със свой профил в платформата за публицистика, култура, изкуство и образование ИСКРАТА: www.iskrata.bg

ИСКРАТА е платформа, създадена по инициатива на НЧ "Иван Вазов - 2014" София, с подкрепата на група читалища и обществени организации, имащи отношение към запазване, развитие и утвърждаване на културната и просветна роля на българските читалища, посредством активно използване на информационните и комуникационни технологии в ХХІ век.

Сред основателите са:
Народно читалище "Иван Вазов - 2014", гр София;
Народно читалище "Възраждане - 1928", гр. София;
Народно читалище "Неофит Бозвели", гр. София;
Народно читалище "Васил Левски", гр. София;
Обществен съвет към кмета на район "Подуяне", Столична община;
Районна администрация "Подуяне", Столична община.


Платформата има три основни направления – практическо, информационно и приложение за набиране на средства (crowdfunding). Разработена е с пълната функционалност и възможности, които предлагат съвременните социални мрежи - лесна употреба, система за съобщения, публикуване на обяви за събития, инициативи или обучения, галерии със снимки, видео и т.н.

Стремежът на създателите е ИСКРАТА да обхване всички активни читалища и обществени организации (културни институти, галерии, музеи, театри, НПО и др.) и да служи за подкрепа, установяване на партньорства, взаимопомощ, сътрудничество, обмяна на опит и добри практики, стартиране на съвместни инициативи, проекти и работа в мрежа, чрез електронни инструменти и ресурси. Инициативата е обществена и некомерсиална. Всички услуги са безплатни.

Приятели на ИСКРАТА със своя кауза са няколко организации: 


  • Образование България 2030 е широка коалиция от над 40 организации от бизнеса, неправителствения и публичния сектор с обща и дългосрочна визия за качествено образованието в България до 2030 година.
  • Кан Академия (KhanAcademy.org) е най-мащабният онлайн портал за образование в света. Сайтът разполага с над 8000 видео урока и с над 100 000 интерактивни упражнения. Те са вградени в учебна социална мрежа, като учителите получават достъп до полезна информация за управление на класната стая.
  • Българска мрежа на Глобалния договор на ООН - Официалният старт на Глобалния договор е даден от Генералния секретар Кофи Анан на Световния Икономически Форум в Давос, Швейцария през януари 1999 година.
  • Българският географски портал - Географ БГ е основен информационен източник на тематична географска информация – новини от България и света, представяне на книги, изложби, събития, конференции, ученически състезания, проекти и т.н.
  • „Подарете книга“ е фондация, която служи като посредник между децата, които живеят в социални институции и ментори - хора, които са просто техни приятели.

Разгледайте ИСКРАТА и намерете своята кауза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар