неделя, 27 април 2014 г.

Пролетният концерт на Община Силистра събра стотици почитатели на народното творчество

Пресцентър на Община Силистра

На 27 април 2014 година, традиционният пролетен преглед на читалищните художествени колективи "Пролетни игри и песни" за пореден път получи широк обществен отзвук.

В концерта участваха групи и състави от 23 читалища от общината. Тридесет и пет художествени колектива веселиха присъстващите с традиционните за пролетните празници песни и хора.
Празничното тържество откри заместник-кметът на Община Силистра г-жа Денка Михайлова: "В палитрата от пролетни празници този ден е синтез на песента, танца и словото, които завладяват сърцата ни. Тази проява е сред най-добрите културни инициативи в Община Силистра, представяща таланта на нашите съграждани в професионални и любителски формации". Г-жа Михайлова пожела на всички участници успех в мисията за утвърждаване ценностите на българската култура.

Сред официалните лица, присъстващи в празничния ден бе и г-жа Цветана Игнатова, началник отдел "Култура" в Община Силистра.

Читалищата от община Силистра за пореден път показаха своя бодър и жизнерадостен дух. Постоянството им и любовта към фолклора съумяват да запазят не само традициите и обичаите, а уникалната емоция, която те носят. С кръшни хора и народни песни самодейците огласяваха Драматичния театър в продължение на няколко часа.
~~~~~~~~

Танцовия състав на НЧ "Дръстър-2014" на
"Пролетни игри и песни" 2014
 Народно читалище "Дръстър-2012" се представи с изпълнения на три от формациите си: Балет "b2" с ръководител г-жа Боряна Кьосева, с вокалната певческа група за народни песни с ръководител г-н Димитър Джамбазов и с две изпълнения на фолклорния танцов състав на читалището-ръченик и право хоро с опас, с хореограф Димитър Джамбазов. На концерта присъства и г-жа Елмира Николова-новия председател на читалището.  

С бурни ръкопляскания и всеобщо одобрение бе посрещнато изпълнението на Добруджански ръченик от 20 от най-малките танцьори на г-н Джамбазов на възраст 6-8 години. С този танц за пореден път Димитър Джамбазов демонстрира високото ниво на своя професионализъм и устойчивост на резултатите от хореографската си работа. На сцената излязоха самодейци от 6 до 66 години. Като едно от най-младите читалища "Дръстър-2012" отново показа, че читалищната работа се нуждае от хора с големи сърца и просторна душа.
 
Очаквайте още информация, снимки и видео от вдъхновяващото участие на Народно читалище "Дръстър-2012". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар