сряда, 25 март 2015 г.

Димитър Джамбазов е новият Председател на НЧ "Дръстър-2012"

В навечерието на празника Благовещение на 24.03.2015 г.  на провелото извънредно общо отчетно-изборно събрание на Народно читалище „Дръстър-2012” за Председател бе избран Димитър Димов Джамбазов.

Елмира Николова остава член на настоятелството и ще работи усърдно по целите на читалището.  

Членовете на Общото събрание бяха запознати с докладите за изпълнение на календарния план и на бюджета за 2014 г. и приеха новите календарен план и бюджет за 2015 г. Едно от най-важните неща, случили се през 2014 г., със значение за развитието на читалището в следващите 10 години е предоставянето на материална база и земеделски земи. Материалната база се намира на ул. "Христо Смирненски" №2 и изисква сериозен ремонт и обновяване, за да бъде превърната в истински културен център. На този етап читалището ще търси спонсори, дарители и финансиращи програми с възможности за осъществяване на реновацията, а членовете на читалището са готови да участват със собствен труд и време. Надяваме се обновяването на сградата да влезе и в плана за развитие на Община Силистра, за да може да се търси финансиране по оперативните програми за 2014-2020 съвместно и поотделно. 
Освен нуждата от сериозен ремонт на този етап допълнително затруднение поражда и високата сума за  местни данъци и такси при отдаването за ползване на материалната база. При годишен бюджет за 2014 г. от малко над 9 200 лева, дължимата сума за МДТ към Община Силистра за отдаването е 7 800 лева - или 84% от бюджета на прохождащото НЧ "Дръстър-2012" и 120% от предоставената ни за 2014 г. държавна субсидия от 6400 лева. 
Димитър Джамбазов
Новоизбраният Председател заяви, че ще даде максимум от своите усилия за доброто бъдеще на НЧ "Дръстър-2012". Димитър Джамбазов е на 53 г., от гр. Силистра, завършил през 1986 г. специалност хореографска режисура и педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Към момента е главен художествен ръководител на Ансамбъл "Добруджа" и радетел за неговото съхраняване. В трудовата си кариера е бил преди всичко педагог и хореограф на няколко танцови ансамбли и фолклорни формации. От 2012 г. е хореограф и на клуба за народни хора към НЧ "Дръстър-2012". Приет е изключително добре в професионалните фолклорни и музикантски среди в България, познавач на българския фолклор и особено на Добруджанските народни танци и музика, приятел и поддръжник на почти всеки един народен изпълнител или музикант в област Силистра. Пожелаваме му успех!

петък, 13 март 2015 г.

Настоятелството на НЧ „Дръстър-2012” кани всички свои членове на извънредно общо отчетно-изборно събрание на 24 март, 2015 г.



О Б Я В А

 Настоятелството на НЧ „Дръстър-2012” кани всички свои членове на извънредно общо отчетно-изборно събрание на дата 24 март, 2014 г. (вторник), от 18. 00 часа в зрителната зала на СОУ "Н. Й. Вапцаров", ул. ,,Дръстър“ № 38, гр. Силистра




ДНЕВЕН РЕД НА СЪБРАНИЕТО:



1. Доклад за осъществяване читалищните дейности в изпълнение на програмата за развитие на читалищната дейност за 2014 г.
2. Доклад на Проверителната комисия за 2014 г.
3. Утвърждаване на бюджет за 2015г.
4. Утвърждаване на план за художествено-творческата дейност за 2015г.
5. Промени в устава на читалището.
6. Избор на Председател на Настоятелството.

Съгласно чл. 17, ал. 1 от Устава и чл. 15, ал. 3 от Закона за народните читалища общото събрание е законно, ако присъстват най-малко половината от имащите право на глас членове на читалището. При липса на кворум събранието се отлага с един час.   

Регистрацията на членовете на НЧ „Дръстър-2012" започва в 17,30 часа във фоайето пред залата. 

 

понеделник, 9 март 2015 г.

Балет "Б-2" с ръководител Боряна Кьосева участва в Българските дни в Малага, Испания

С България в сърцата и с много жар нашите момичета от Балет "Б-2" и Боряна Кьосева стоплиха сърцата на живеещите в Малага наши сънародници, в т.ч. и Силистренци


Сн.: Асоциация “Малага-България 2010”
По инициатива на три асоциации на българи в Испания - “Малага-България 2010” (създадена през 2010 г. с председател Петранка Костадинова), “Българска дружина” (създадена през 2001 г. с председател Матей Фотев) и "Марбея-България 2013” (създадена през 2013 г. с председател Анита Христова), от 6 до 8 март в културния център “Рафаел Гонсалес Луна” за първи път се проведоха БЪЛГАРСКИ ДНИ В МАЛАГА, посветени на Националния празник на Република България – Трети март. Събитието се организира и със съдействието на Кметство Малага, Асоциация "Central Ciudadana", Асоциация на съседите „Каранке” и Арт център "Стринджендо" (с ръководители Светлана и Емил Струнджеви).
В концертната програма на събитието се включи и трупа на Балет "Б-2" с ръководител Боряна Кьосева при Народно читалище "Дръстър-2012". Балет "Б-2" е поканен в Малага от Арт център "Стринджендо" като лауреат на Международния детски фестивал на изкуствата "ТРИКСИ" през 2014 г. "Българската общност ни посрещна и много ни хареса, грижиха се много за нас, направихме съвместни концерти с испански и български деца. Посетихме Гренада и Севиля, видяхме прекрасни дворци, усетихме испанската атмосфера.... прибираме се в сряда вечерта", каза по пътя обратно за България г-жа Кьосева.

Други участници от България бяха представители на  Училище по изкуствата „Св. Кл.Охридски“ от гр. Добрич и солисти на Детската вокална група „Сладки пуканки“ при Националния дворец на децата София.  С индивидуални изпълнения на народни танци се включиха още семейство Румяна и Стефан Жекови (силистренци, живеещи в Малага), Деси Димитрова и София и Савина Георгиеви.

Сн.: Асоциация “Малага-България 2010”
Със свои изпълнения участваха и над десет състава за народно творчество на българи, живеещи в Палма де Майорка, Мадрид, Валенсия, Малага и др. 
В програмата на празненствата беше организирана изложба на български творци-иконографи от Арт център "Стринджендо", представена бе и книгата  на Петранка Костадинова „Цветовете на чуствата”. Държавната агенция за българите в чужбина организира документална изложба, посветена на Светите братя Кирил и Методий. 

Галерия от снимки на "Балет "Б-2" от участието в Българските дни в Малага от 6 до 8 март, 2015 г.
Вижте и видео от концертната програма:


 


Асоциацията “Малага-България 2010” е организация с нестопанска цел със седалище гр.Малага, Кралство Испания, създадена през 2010. Асоциацията работи за обединяване на българската общност в Андалусия, популяризиране на българската култура, съхраняване на българските традиции и българската идентичност и развива дейност по културни образователни проекти, издирване на талантливи деца и хора на изкуството. "Работим под надслов “Заедно можем  всичко”,  за  да изпълним нашите мечти" е мотото на нашите сънародници в Малага. Преди три години по инициатива на асоциацията „Малага – България 2010“ в Малага е създадено първото и единствено засега в област Андалусия Българско училище.