четвъртък, 1 октомври 2015 г.

1 ОКТОМВРИ 1940 - СИЛИСТРА ОТНОВО Е БЪЛГАРСКА

Съгласно Крайовския договор (7 септември 1940) Южна Добруджа е възвърната към България. 

Материалът е подготвен от Наталия Симеонова, Исторически музей - Силистра


Новината, че Добруджа е отново българска, е оповестена на 7 септември в 4 часа следобед по Българското радио и се посреща възторжено в столицата. София сияе от радост. Тържествено бият църковните камбани. По балконите и прозорците столичани окачват българското знаме. Всички се поздравяват с едни и същи думи: „Честито! Добруджа е наша!”. На другия ден, 8 септември, всенародно шествие изпълва централните улици и булеварди в София. Множеството от хора преминава покрай Двореца, от чийто балкон цар Борис III със семейството си го приветства. Добруджанските емигранти, живеещи в столицата, облечени в своите китни носии и пеейки добруджанския марш, няколко пъти преминават покрай Двореца, за да изразят благодарността си към Царя за освобождаването на техния роден край. 

Южнодобруджанските българи обаче не могат да изразят свободно и публично възторга си, че отново ще бъдат в пределите на Майка България. Тази възможност те ще имат две – три седмици по-късно, тъй като според договора възвръщането на областта трябва да стане между 21 септември и 1 октомври с.г. 


Със специално решение на Министерския съвет в Южна Добруджа се командироват добре подготвени административни служители от „Стара” България. На 30 септември в Силистра започва да функционира новата българска административна власт. За кмет е назначен инженер Петър Иванчев, дотогава кмет на Ловеч, за помощник – кмет Васил Манов от Банско, а за секретар – бирник Петър Благоев от Дупница. Същия ден, до обяд, румънските военни и административни власти напускат града. Последният румънски кмет Александър Антофилу и новоназначеният български кмет П. Иванчев подписват протокола за предаване и приемане на обществените сгради в града. През същия ден се извършва символично предаване на печата и архивата на общината на новоназначения български кмет от Никола Златарев, който ги е пазил през целия период на румънското владичество. На сградите в центъра на града са развети националните знамена, а музикалното дружество „Седянка” организира, пеейки, шествие по централните улици. Пред многохилядното множество от граждани кметът произнася първата си реч. Слово произнася и околийският управител Григор Касабов. 

На следващия ден, 1 октомври, около 15 часа в Силистра стъпват части на българската войска, предвождани от генерал – лейтенант Георги Попов, началник на Трета българска армия (непосредствено след това е назначен за генерал – управител на Южна Добруджа). Посрещнати са под разкошна арка по топъл и сърдечен начин от хиляди силистренци, начело с кмета Иванчев и общественици. Хористите от „Седянка” за първи път изпяват марша „О, Добруджански край”. Група девойки в добруджански носии символично разкъсват оковите на робството. За върховото щастие и радост на силистренци в. „Мир” пише: „Първенците на града посрещнаха войските пред разкошна арка. А народът, дошъл от близки и далечни села със знамена, с китки и с подаръци, прегръща войскарите, задъхва се от радост и плаче от невиждан досега възторг”. Заедно с българските войскови са и група писатели, между които са Елисавета Багряна и Дора Габе. На този ден силистренецът Димо Димитранов разпространява безплатно възпоменателна значка, чиято изработка е поръчана по-рано.







 

Тържествата продължават и на 2 октомври. С отдаване на военни почести на пристанището е посрещнат Доростоло – Червенският митрополит Михаил от Русе. Заедно с многобройното шествие той се отправя към църквата „Св. св. равноапостоли Петър и Павел”. След повече от две десетилетия във възрожденския храм е отслужена за първи път литургия на български език. 

На третия ден от тържествата за първи път е отбелязан и Денят на възшествието на цар Борис III на българския престол. Тридневните тържества в чест на освобождението на Силистра от румънско владичество завършват с парад на части от гарнизона на града.
След завземането на Южна Добруджа от българските войскови подразделения и установяването на българския управленски апарат започва нов етап в провеждането на цялостен пакет от мероприятия, насочени към организирането на различните направления и сектори на обществено-икономическия живот в областта. Това е главната и основна задача на Генералното управление на Добруджа и на подчинените му комисарства.


~~~~~~~~~~~~~
Разгледайте Силистра в снимки от миналото

Няма коментари:

Публикуване на коментар