понеделник, 20 юли 2015 г.

След Събора Рожен '2015


Изписана родопска каба гайда

Ако знаехме ние - групата за народни хора от НЧ "Дръстър-2012" и танцьорите от Ансамбъл "Добруджа",  какво ни предстои да преживеем от 17 до 19 юли по време на Събора Рожен-2015, вероятно щяхме да бъдем "пощадени" от огромната вълна от емоции, която ни заля още при влизането на Роженските поляни. Огромна територия - естествени ливади, обградени грижливо от благородна гора с нежна прохлада. На поляните - приседнали хора от всички краища на Родината, цветове, енергия, усмивки, настроение и очакване на случването! За всеки един то беше различно. Четирите склона наоколо бяха почернели от над 400 гайдари с родопски каба гайди. Едновременното им писване отбеляза откриването на събора. И последва водопад от музика, песни, звуци, танци, обичаи, занаяти, нестинари, хора и пак хора, и така три дни. Видяхме още застрашените от изчезване български породи овце и кози, говеда, каракачански кучета, коне.

Вървяхме по снагата на Родопа планина и мислехме за Добруджа. Там оставихме и от там отнесохме частица от Българщината!

Във всеки край на България жадуват за подобни изживявания и е сигурно, че душата няма насищане на подобни преживявания!
 
"Чудесно представяне на Ансамбъл "Добруджа" и НЧ "Дръстър - 2012" гр. Силистра на Националния събор на народното творчество и животновъдството "РОЖЕН" 2015г. Магия, която ще помним дълго! Невероятно изживяване изпълнено с много приятни емоции. През тези 3 дена се докоснахме и бяхме част от Родопа планина. България ще пребъде!" - това излезе от сърцето на Светлана Силянова след завръщането на групата в Силистра.
 
"Какво е магията? Може би е нещо, което не го разбираме и се опитваме да намерим смисъл в свръхестественото. Тя наистина е трудна за описване дори невъзможна. Тя трябва да се изживее, трябва да се почувства и да се усети. Нямай вяра само на погледа и на слуха си, остави сърцето да те води. Така и аз направих и в един момент се оказах на хорото. Гайдите свириха, а навсякъде около мен имаше усмихнати хора, които чувстваха и усещаха магията. Тя ни водеше, а ние просто бяхме опиянени и я следвахме. Всеки звук те кара да настръхнеш и просто да помълчиш за минута – да се оставиш на магията. 3 дни Рожен - едно вълшебно място, което си струва да бъде видяно и усетено. Никога няма да го забравя!" - сподели Чудомир Валериев след края на събора.

Спонтанно изпълнение на Право Добруджанско хоро
на поляните на връх Снежанка
Димитър Нанков изпробва каба гайдата
на Айдън Коджа от Девин 
 

 
 
 
 




Клуб за народни хора при НЧ "Дръстър-2012" на
Роженските ливади по време на Събора Рожен '2015
Галерия от снимки и видео1/видео2/видео3/видео4/видео5/видео6 oт Събора Рожен 2015 и участието на НЧ "Дръстър-2012" и  Ансамбъл "Добруджа" Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар