понеделник, 9 март 2015 г.

Балет "Б-2" с ръководител Боряна Кьосева участва в Българските дни в Малага, Испания

С България в сърцата и с много жар нашите момичета от Балет "Б-2" и Боряна Кьосева стоплиха сърцата на живеещите в Малага наши сънародници, в т.ч. и Силистренци


Сн.: Асоциация “Малага-България 2010”
По инициатива на три асоциации на българи в Испания - “Малага-България 2010” (създадена през 2010 г. с председател Петранка Костадинова), “Българска дружина” (създадена през 2001 г. с председател Матей Фотев) и "Марбея-България 2013” (създадена през 2013 г. с председател Анита Христова), от 6 до 8 март в културния център “Рафаел Гонсалес Луна” за първи път се проведоха БЪЛГАРСКИ ДНИ В МАЛАГА, посветени на Националния празник на Република България – Трети март. Събитието се организира и със съдействието на Кметство Малага, Асоциация "Central Ciudadana", Асоциация на съседите „Каранке” и Арт център "Стринджендо" (с ръководители Светлана и Емил Струнджеви).
В концертната програма на събитието се включи и трупа на Балет "Б-2" с ръководител Боряна Кьосева при Народно читалище "Дръстър-2012". Балет "Б-2" е поканен в Малага от Арт център "Стринджендо" като лауреат на Международния детски фестивал на изкуствата "ТРИКСИ" през 2014 г. "Българската общност ни посрещна и много ни хареса, грижиха се много за нас, направихме съвместни концерти с испански и български деца. Посетихме Гренада и Севиля, видяхме прекрасни дворци, усетихме испанската атмосфера.... прибираме се в сряда вечерта", каза по пътя обратно за България г-жа Кьосева.

Други участници от България бяха представители на  Училище по изкуствата „Св. Кл.Охридски“ от гр. Добрич и солисти на Детската вокална група „Сладки пуканки“ при Националния дворец на децата София.  С индивидуални изпълнения на народни танци се включиха още семейство Румяна и Стефан Жекови (силистренци, живеещи в Малага), Деси Димитрова и София и Савина Георгиеви.

Сн.: Асоциация “Малага-България 2010”
Със свои изпълнения участваха и над десет състава за народно творчество на българи, живеещи в Палма де Майорка, Мадрид, Валенсия, Малага и др. 
В програмата на празненствата беше организирана изложба на български творци-иконографи от Арт център "Стринджендо", представена бе и книгата  на Петранка Костадинова „Цветовете на чуствата”. Държавната агенция за българите в чужбина организира документална изложба, посветена на Светите братя Кирил и Методий. 

Галерия от снимки на "Балет "Б-2" от участието в Българските дни в Малага от 6 до 8 март, 2015 г.
Вижте и видео от концертната програма:


 


Асоциацията “Малага-България 2010” е организация с нестопанска цел със седалище гр.Малага, Кралство Испания, създадена през 2010. Асоциацията работи за обединяване на българската общност в Андалусия, популяризиране на българската култура, съхраняване на българските традиции и българската идентичност и развива дейност по културни образователни проекти, издирване на талантливи деца и хора на изкуството. "Работим под надслов “Заедно можем  всичко”,  за  да изпълним нашите мечти" е мотото на нашите сънародници в Малага. Преди три години по инициатива на асоциацията „Малага – България 2010“ в Малага е създадено първото и единствено засега в област Андалусия Българско училище.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар