неделя, 11 май 2014 г.

Маргарита Попова: Българските читалища са част от европейската културна политика

Публикация от прессекретариата на Президента на Р България, 11 Май 2014 | 11:11

Българските читалища са самобитно огнище на духовност и родолюбие и са част от европейската културна политика, каза вицепрезидентът Маргарита Попова, която приветства делегатите на 33-тия Конгрес на Съюза на народните читалища.

Снимка: Прессекретариат
В Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий Маргарита Попова нарече читалищата „люлка на българското самосъзнание“. „Със силата на националната памет и на духа присъстваме в Европа и в света, а силата на нациите и на народите се измерва преди всичко с духа и с националното самосъзнание“, заяви вицепрезидентът пред форума. Попова припомни, че редом с училището и църквата, читалищата са едно от трите самородни огнища на българското общество от епохата на Възраждането.
Маргарита Попова изрази благодарност към дейците на читалищното дело и подчерта необходимостта от съзнателна работа за запазване на националната идентичност и за чисто и родолюбиво патриотично възпитание. „Само така ще можем да бъдем едно свежо цвете в европейския букет от народи и нации“, каза вицепрезидентът. Попова допълни, че Европа държи именно на културната политика, каквато е – разнообразна и извън клишето, че на континента всичко трябва да бъде равно и еднакво. 

В европейската културна политика присъстват само тези, които знаят как да тачат народните добродетели и националната култура. Това няма как да се случи без читалищните дейци и без българските читалища, запазили дух, народност, национална идентичност, чист патриотизъм“, каза Маргарита Попова. „Да не отстъпваме от националната идея и от грижата ни за национално единение е най-важната и най-трудната ни задача“, подчерта вицепрезидентът. 

По повод хроничния недостиг на финансиране за дейността на читалищните институции Попова коментира, че за духовността и за културата „не трябва да бъдем скъперници“. „Това е инвестиция, която винаги си заслужава“, категорична беше Маргарита Попова. 

Конгреса на Съюза на народните читалище уважиха министърът на културата Петър Стоянович, ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев, както и президентът на Европейската мрежа на културните центрове (ENCC) Габриеле Гербазис.

~~~~~~~~~~
За готвени промени във финансирането на читалищата и нов механизъм за разпределение на държавната и общинската субсидия съобщи министърът на културата Петър Стоянович, който бе сред гостите на 33-я конгрес на Съюза на народните читалища. Министерство на културата в момента събира предложения за промени в Закона за народните читалища. "Мисля, че е дошло време да спрем непременно и 100% да идеализираме читалищната мрежа поради простия факт, че тя не е икона, тя е гръбнак, но тя трябва да бъде един работещ механизъм, с ясни цели. Не е възможно да има читалищни сгради, които практически стоят затворени". Министър Стоянович не даде повече подробности.