вторник, 29 април 2014 г.

29 Април - Международeн ден на балета


Снимка: Thinkstock
Днес заедно с Балет Б2 отбелязваме международния ден на балета. Инициативата е на Международния театрален институт. Страната ни също отбелязва датата. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО.
 
Датата е избрана неслучайно - 29 април е рождената дата на Жан-Жорж Новер, френски балетмайстор, считан за "баща" на балетното изкуство. В историята Жан-Жорж Новер остава като най-големия реформатор и теоретик на хореографскито изкуство. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц. Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гранд опера“ и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета.

Определението за балета днес е сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи. А според Жан-Жорж Новер, създателя на балета като самостоятелен театрален жанр, това е “драма, написана с музика и въплътена чрез хореография”.


Данс Моб, Силистра '2014. Снимка: Балет В2
На днешната дата целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – театрални опери и балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци и други, както професионални, така и самодейни артисти, танцьори, които обичат музиката и танците. 
 
Данс Моб, Силистра '2014. Снимка: Балет В2
Балерините от Балет Б2 отбелязаха празника с две събития - dance mob на 25 април и концерт-спектакъл по случай 20 години от създаването на Балет "Мечтание".


 
 
 
 

Поздравяваме балерините от Балет В2 и техния хореограф Боряна Кьосева с техния празник. Пожелаваме им здраве и вдъхновение за изкуството да създават и разпръсват красота!

 
 Снимка: Балет В2
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар