вторник, 17 септември 2013 г.

Силистра се сдоби с уникална колесница и макет на крепостта „Дръстър”

Материалът е авторски на Йордан Георгиев, журналист от Силистра и е публикуван на личния му блог Versinaj. Снимки: Йордан Георгиев.


В Силистра приключи проектът „Съживяване на древния Дуросторум в Археологическия музей в Силистра”. Той бе дело на Регионалния исторически музей в крайдунавския град с финансовата подкрепа на „Америка за България” и на Американския научен център в София. Ръководител на проекта бе археологът Георги Атанасов, проф. и доктор на историческите науки. Първо пред журналисти, а после пред властта и обществеността той представи промените в експозицията в музея.

Няколко са акцентите в проекта за 50 000 щатски долара, от които 5 000 са принос на музея: реставрирана е уникална колесница от втори век, притежавана от офицер в римската империя и вероятен магистрат. Колесницата е за 4 коня и е без аналог по нашите земи. Останките й са намери през 1967 г. заедно с 350 предмета към нея, предимно от бронз,сребро, платина и др. материали. Изработката й като прототип е от дърво, бронз и метал. Находката е част от богато погребение. „Каруцата”, както се казва на „чист италиански език”, е фина механика, за възстановяването на която помагат алфатарецът Николай Атанасов и скулпторът Веско Петров. Научен консултант на проекта е археологът Боян Думанов от Нов български университет. Най-малко 4 месеца са били необходими за изработката на колесницата.
  
Другият акцент в музея е на втория етаж и той е подчинен на изработката на макет в мащаб 1:100 на силистренската цитадела „Дуросторум – Дръстър” край река Дунав. Градена е около 530 година по времето на император Юстиниян, а е съборена през 1810 г., т.е. служила е в продължение на 1 300 години. На нейна територия са били дворецът на Омуртаг и патриаршеската базилика по времето на патриарх Дамян преди 10 века.


Третият акцент в придобивките в музея е залата за 30 души, вписана в експозицията. Тя е оборудвана с модерна аудиовизуална техника и ще е на разположение включително за открити уроци по история. И най-накрая – две нови брошури представят колесницата за пръв път на хартиен носител, както и макета на крепостта, при това на език, който не е научен, а близък до евентуалните потребители и посетители на музея.
 
"С реализацията на този проект наистина музеят в Силистра стана „жив”, за да привлича повече посетители”, заяви на пресконференцията за журналисти проф. Георги Атанасов.

Представители на различни властови структури, вкл. областният управител Насуф Насуф, отправиха поздравителни послания към музейните специалисти за новата им придобивка, потвърждаваща представата за Регионалния исторически музей в Силистра, че продължава да бъде една от най-модерните експозиции по поречието на Долния Дунав.