понеделник, 26 август 2013 г.

Формация за народни танци от Народно читалище „Дръстър-2012“ Силистра участва в представянето на групите за автентичен фолклор в програмата на VIя Фолклорен фестивал на народната носия

Според организаторите от Фондация „Българе“ повече от 15 хиляди участници и гости са пребивавали през трите фестивални дни в местността Добромерица край старопланинското село Жеравна.  Тази година посетителите - участници и гости, са били най-многобройни от създаването на фестивала. 
На откриването на 23 август концерт изнесе Ансамбъл "Странджа" от гр. Бургас.В тазгодишното издание на Фестивала изяви имаха и два чуждестранни състава - Ансамбълът към Художествения институт в гр. Суракарта, Индонезия и Ансамбъл “Мария Танасе” от гр. Крайова, Румъния. 


Грамота за участие 
на НЧ "Дръстър-2012"Силистра
През втория фестивален ден групи за автентичен фолклор от цялата страна представяха автентични хора, обичаи, песни и танци. Изявите на групите бяха приемани възторжено и с много заряд от публиката. Честа, право хоро и опас бяха Добруджанските танци, които групата от НЧ "Дръстър-2012" представи - сърцато и от душа, така както се танцува в Добруджа.


Фестивалът в Жеравна е фестивал на традиционната народна култура на Българите от преди повече от век. Постоянни народни веселия, народни борби, нестинарски игри, хора около вечерния огън, дегустация на домашно сладко, печени картофи и хляб, печен на жар, въртене на чевермета, приготвяне на юнашки кебап и тиганици, всичко това в неповторима атмосфера на духовност и уважение към българската традиция. По "чаршията" можеше да бъдат видени майсторски изработени старинни накити, платна от рисувана вълна, везани ризи и сукмани, керамични съдове, дървени прибори за хранене, гайди, ръчно правени свещи и домашен сапун, старинни пушки и пищови. Всеки с усет на творец с помощта на майстор-грънчар можеше саморъчно да направи различни съдове от глина.

Участниците от НЧ "Дръстър-2012" Силистра пред входа на Фестивала на народната носия - Жеравна 2013

По-голямата част от преживяното на Фестивала не може бъде описано с думи - трябва да бъде преживяно. Докосването до онова отминало време носи особена наслада за сетивата на съвременните "сложни" хора. Простички неща като носенето на носията, опитването на прясно изпечен хляб, или тропването на хорото, или шумът от горящите цепеници, посядването на полянката под сянката на боровете - това е бе нещото, което не позволи през тези три дни нито един от гостите на Фестивала да покаже лошо настроение. Дори минаването с боси крака по живи въглени се оказа лесно изпълнимо за по-голямата част от нашата група. 

На тези, които са били на този Фестивал - пожелаваме да не Ви напуска фестивалния дух! На тези, които все още не са - препоръчваме Ви да не отлагате във времето посещението на Жеравна, особено около Фестивала на фолклорната носия.

И ние бяхме там и ние се веселихме! Вижте нашите снимки

Вижте снимките на професионалните фотографи на Фестивала. 


В медиите: Versinaj; TV7; Radio999bg; Народен глас; Порталът на Силистра;

Няма коментари:

Публикуване на коментар